Sköna maj välkommen!

Hej bloggen, jag är glad, för det gick bra på intrervjun idag.
Troligen kommer jag att komma in, det praktiska som vi skulle göra idag var en omelett, och det gjorde jag ju här hemma igår till mig vid middag.
Där va två andra innan mig som gjorde omeletter, de såg lite halvbrända ut, och inte ihopvikta fint.
Men min omelett blev fint gyllenbrun och låg som en fin halvmåne på tallriken
Så det gick bra, och de i köket sa, hoppas vi ses snart igen, och det va jättekul att de sa det.
Men det kommer svårare saker sen vill jag lova.

Där va ett teoriprov också, franska ord satte jag allihopa, de satt kvar i bakhuvudet sen gymnasiet.

Men frågor om vin är jag inte speciellt bra på, jag måste lära mig att bli intresserad av det, för det är jag inte nu.

Om jag kommer in, ge järnet annars tacka inte ja.

Puss å kram

Lite fika

Jag fikar litegrann nu sen ska jag köra.
Jag har jobbat idag också från 4 till 9.30 det var lagom tycker jag.
Snart är det helg och då är det Åland som gäller.
Det är kul att hela familjen ska med, det är inte ofta det fins tillfälle till att planera in sånt så det passar för alla.
Hörs sen

Puss å kram

Det är jobbigt att vara mig

Nu är det jobbigt att vara mig, jag vill inte att det ska bli imorgon imorgon, men jag vill inte heller skjuta upp det, jag vill göra det samtidigt.
När jag går därifrån imorgon så kommer jag vara så lättad, det lovar jag.
Här har varit så varmt inne idag nästan som sommarvärme, jag känner mig svettig och äcklig.
Jag har varit ledig idag, men det har ändå inte varit någon rolig dag precis, jag har bara gått och tänkt på imorgon.
Varför utsätter man sig själv för sånthär?
Jo för att man vill komma vidare i livet och inte vara kvar på samma jobb i all evighet.
Nu ska jag väl bläddra lite i min stora kokbok, jag måste ändå plugga lite...

Puss å kram

Plugga




HP sätter mer färg på maten HP sätter mer färg på maten
Ingredienser:
4 dl

matolja
2 st

äggula(or)
2 tsk

fransk senap
1 msk

citronsaft, eller vit vinäger
1 tsk

salt


vitpeppar, malen
 
 
Tastelines verktygslåda
Spara receptet
Tipsa en kompis 
Lägg ingredienserna
i min inköpslista
Lägg in ett eget recept
Skriv ut receptetHP sätter mer färg på maten HP sätter mer färg på maten
Receptet är framtaget av gården Kungsbyn, Bygdens mat
Typ av recept:pilSåser Marinader pilTillbehör
Tillagningstid:Ca 20 min

Önskemål:pilSnabblagat pilBilligt
Ursprung:pilSvensk pilFransk pilÖvrig
Tillagning:

Blir ca 5 dl

Ta fram alla ingredienser en stund i förväg. Viktigt är att allt har samma temperatur, även skålen man blandar i.

Rör samman citronsaft (eller vinäger), salt, senap och äggulor. Vänta någon minut, så att allt hinner smälta samman.

Tillsätt oljan i en tunn stråle och rör flitigt hela tiden.
Ett par tag med pepparkvarnen och majonnäsen är klar.

Missa inte Tastelines stora jultema med mängder av recept och inspiration.
 Glögg hör också julen till!






Hollandaise

 

4 portioner

 
 

Ingredienser

finns som ekologisk vara150 g smör eller margarin
finns som ekologisk vara3 äggulor
 3 msk vatten eller torrt vin
finns som ekologisk vara½ - 1 msk pressad citron
 ½ - 1 krm salt
finns som ekologisk varavitpeppar

I matberedare eller mixer:

finns som ekologisk vara150 g smör eller margarin
finns som ekologisk vara3 äggulor
finns som ekologisk vara½ - 1 msk pressad citron
 ½ - 1 krm salt
finns som ekologisk varavitpeppar

= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ

    

Tillagning

Smält fettet och låt det svalna något. Skilj på äggens gulor och vitor. Blanda äggulor och vatten eller vin i en liten kastrull. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg, för då blir såsen lätt gråaktig.) Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda men inte koka.

Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt det smälta fettet under kraftig vispning, först droppvis, sedan i en mycket tunn stråle. Tag inte med bottensatsen. När allt fett vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med citron och lite salt och peppar.

OBS! Om såsen börjar "skära sig", tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare än 60°C, för då finns risk att den skär sig.

Blir ca 2½ dl sås. Som kall garnering räcker satsen till ca 6-8 portioner.

I matberedare eller mixer: Smält fettet och låt det bli så hett att det bubblar, men inte tar färg. Använd kniven till matberedaren. Lägg äggulorna i blandarskålen, sätt i gång maskinen och häll i det heta fettet i en fin stråle. Tag inte med bottensatsen. Det blir snabbt en slät tjock sås. Smaksätt med citron, salt och peppar och kör ett par varv.

Blir ca 2 dl sås. Som kall garnering räcker satsen till ca 6 portioner.






egen bearnaise
 

ingredienser

3 st finhackade schalottenlökar (alternativt en halv gul lök)
3 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
8 vitpepparkorn, krossade
2-3 persiljekvistar
3 äggulor
150 g smör, skirat
dragon

salt och peppar

 

tillagning

1. Koka vinäger, vatten, peppar, persilja och lök tills hälften av vätskan återstår.

2. Sila ner blandningen i en kastrull som får plats i en större kastrull med sjudande vatten (= vattenbad).

3. Vispa ner äggulorna och fortsätt att vispa tills såsen tjocknar och blir krämig (det får aldrig börja koka!).

4. Tag av kastrullerna från värmen och vispa ner det skirade smöret. Börja droppvis och öka sedan takten allteftersom såsen börjar binda.

5. Smaksätt med smulad dragon (torkad el inlagd spelar ingen roll) samt salt å peppar. Pröva eventuellt med litet cayenne.

* Om såsen skulle börja skära sig, tillsätt lite iskallt vatten eller en isbit och vispa kraftigt.





Här är några såser iallafall som kanske kommer med imorgon, jag tror iallafall att majonäs kommer vara med, kanske inte de andra.
Vad ska jag mer plugga på?
Jag tror inte att jag pluggar mer än såhär, jag har ingen aning om vad det är som jag ska testas på.
Bara jag har lite koll på sånt här så tror jag det kan gå bra, sen vet ju inte jag om det är en rätt eller 3 rätters jag ska laga, eller om det bara är nåt test där jag inte ens ska laga nåt utan kanske något  typ lägga råvaror på rätt plats eller nåt sånt.
Äh har faktiskt ingen aning, jag ska bara försöka ta allt med lite lugn och ro så går det säkert jättebra.
Det jag redan kan i grunden kommer säkert räcka och det är väl det de ska testa mig på, kan jag inte det i grunden så har jag inte på denna skolan att vara...

Ha en bra dag allihopa!

Ny vecka

I lördes blev det att vi var här hemma och grillade och drack piggelin och hulken drinkar.
Alla tre tjejer va på g i början men sen blev det mest att vi satt i soffan och pratade och kollade på tv.

Jag har varit lite uppstressad den senaste tiden som jag har skrivit här också, så när vi satte oss i soffan kände jag att så här avkopplad har jag inte varit på hela veckan, så man kunde nästan somnat där...

Och nu denna veckan är det nya spännande händelser på gång.
T.ex. imorgon ska jag på intervjun, jag är lite nervös, men jag ska göra en grej här på bloggen har jag bestämt.
Jag måste ju läsa på lite så jag lägger ut de saker som jag tror att jag kan få förhör på imorgon, som ett sätt att plugga.

hörs senare idag då!

Nu vet jag!

Fick precis besked om att imorgon kl 9 ska jag till det nya och gå igenom en av sakerna man ska göra där markering heter det.
Jag tror snart att jag får döpa om min blogg till "jobb-blogg" istället för matblogg.
Det är ju det enda jag pratar om här...

Hörs imorgon

Rörigt

Just nu är allt rörigt tycker jag...
Imorgon ska jag kanske gå vid sidan om på det nya jobbet, men det vet jag inte än för det har blivit missförstånd mellan den ena å den andra att hon inte ska jobba o.s.v. så jag vet ingenting...
De ringde från skolan igår, och sa att jag skulle komma på intervju... skoj!
De vill ha med mig...
Så just nu är det: sluta på det nuvarande jobbet, intervju till skolan med någon slags praktisk del också som man blir lite nervös för men jag frågade om man ska ha med sig kockkläder och skor och så men det skulle man inte, så det kan bara vara nåt litet,
 och kanske vara på det nya jobbet imorgon.

Och idag har den efterlängtade lönen kommit, jag har längtat efter den i ca två veckor.
I eftermiddag ska jag och mamma handla mat, där är inte så mycket utav det just nu varken i kylen eller i frysen.

Jag har pratat med M om att dricka piggelindrinkar och grilla imorgon kväll.
Det hade varit skönt att göra något sånt och koppla av lite men vädret ser inte så lovande ut nu, inte lika fint som det varit innan.

Ha det så bra allihopa!

Vi





image24

Idag, en utflykt

Idag blir det en utflykt, till Ullared jippi!

Nu måste jag börja med handlingslistan

Ha en rolig dag, det ska iallafall jag ha

Sugen på... någon som också har ätit det?

Jag är så sugen på en sak nu... Som jag hade i en barnreceptbok när jag var liten.
Det är popcorn blandade med knäck som man lägger i små muffinsformar eller bara i små högar på ett bakplåtspapper. Mmmmmm

Jag hittar inget recept på det på internet... Jag är sugen på det!

I eftermiddag har jag och en kompis varit hos en tredje kompis för att lämna present till henne.
Det var mysigt att fika lite.

Snart gonatt

Baka baka liten kaka

Amerikanska jordnötskakor
Tastelines verktygslåda
 Tipsa en kompis
 Sök fler dokument 
 Spara i mina bokmärken
 Skriv ut
Typ av dokument: Recept
Av:  Malvie
Receptet kommer från:
Vill du också skapa egna matsidor? Gör det.
 
ca 40 st

2 hg rumstempererat smör
2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl salta jordnötter ( ej för stora)

Sätt ugnen på 200 grader och smörj plåtar
Arbeta ihop alla igredienserna i en skål och knåda sist in jordnötterna
Är de stora kan man hacka sönder dem lite
Klicka ut smeten på plåtarna, en rågad tesked till varje kaka är lagom
Grädda kakorna i 10 min och låt dem svalna innan de lossas
Förvaras torrt i burkar

Middagstips

image22


Falukorvgryta med basilika och färsk pasta till 4 port


image23

Ingredienser:

550 gram falukorv
Färsk pasta till 4 pers (2 pkt var de jag tog)
5 dl matlagningsgrädde
1/3 purjolök
1 vitlöksklyfta
Basilika
7 st champinjoner
Smör att steka i
Svartpeppar, salt

Bryn strimlad purjolök, hackad vitlök och skivade champinjoner i en panna.
Tag upp det ur pannan.
Bryn sedan strimlad falukorv.
Blanda ihop, häll över grädden, låt puttra ihop.
Hacka i några basilikablad innan servering och krydda

Servera med pasta


Bon apetit


Nya händelser...

Igår när jag skulle göra "datan" så träffade jag den ena chefen som sa: kom här.. (jag skulle komma med så skulle han visa något hemligt)
Han hade ett schema med sig som visade att jag bara jobbar två och en halv vecka till hos dem, och sen har jag en månads (!) betald semester innan jag börjar på det nya.
Jaja man kan bara tacka och ta emot.
Jag har semesterdagar att ta ut, och istället för att jag ska ta ut det i pengar så tycker de att jag ska vara ledig. Samtidigt som där e folk som vill ha mer timmar så blir det bäst på det viset.
Semestern kommer sen börja med att vi ska åka till Åland över en helg.
Vi och sex andra.
Då ska vi först åka buss i tio timmar till Stockholm.
Sen går vi på färjan som vi åker med över natten och som stannar till i Åland.
Sen nästa förmiddag åker den tillbaka till Stockholm och där tar vi sendan bussen hem igen.

Ha en toppen dag!


Snart ledig!

Nu är det enda jag har kvar en liten skiten kväll på två timmar att jobba, så snart är mitt jobbmaraton slut =)
Så vad har jag gjort idag då?
Först jobbat, sen fikade jag med en kompis och en stammis på jobbet,
sen har jag bara tagit det lugnt här hemma, snart ska jag köra till jobbet, och efter det ska jag handla nån gratäng eller liknande som jag ska göra till middag ikväll.
Det börjar bli varmt och skönt ute, vi kan ha dörren till uterummet öppen och det är som en bastu att gå ut där, så på så vis blir huset varmt (shit vad smart)
Snart slutar jag på mitt jobb..... Jag kommer sakna det jobbet... alla roliga stunder man har haft.
Nu tycker ni säkert jag är helt knäpp, men det är faktiskt lite sorgligt.

Ha en trevlig kväll

Brrrr

Jag fryser...
Jag har beställt saker från ljuspartyt, det har jag glömt att berätta. En ställning som vi ska ha i köket till ett hurrikanljus, och ett hurrikanljus som är ett stort ljus i en glasform, det jag köpte var grönt och doftar skogsstig eller vad det var.
Sen köpte jag doftstrån som jag ska ha på toaletten, med aloe vera och grönt blad doft.
Mycket friskt och gott =)
Det var allt.
Jag har en film som ligger och väntar på mig som jag hyrde igår, hann inte se den igår, men nu blev jag så trött att jag måste gå och vila lite.

Ses imorgon

Hej Dagbok!

Snart har jag klarat av en av de fyra jobbiga dagarna jag har framför mig på jobbet.
Snart, för jag ska snart åka och ta datan.
Jag har ont i ryggen idag, i övre ryggen jag sov nästan ingenting inatt, det blir så ibland när man ska börja 4.00

Puss å kram


Trött efter mycket slit

Idag sedan kl 10 ungefär har jag och Mathias lastat på skit som har blivit från köket (skåp, lådor,gips,bänkskiva... m.m.) på ett släp, kört till tippen med det, kört hem igen lastat nytt...
Några gånger fram och tillbaka och nu är jag äntligen inne.
Nu har jag satt in en fiskgratäng som vi ska äta, och sen ska jag ha "datan" ikväll.
Det har varit mycket tissel tassel på jobbet på sistone, alla har varit nästan övertrevliga... Är det för att jag ska sluta? Jag ska få information ikväll om hur snacket går utav han som kör brödet... hihi spännande.
Jag var på mitt nya jobb idag och fikade med Mathias.
Jag blev lite rädd över en sak, där händer inte speciellt mycket, någon kund då och då bara, kommer jag tycka att det är kul?
Kommer jag trivas med att ha lite att göra?
Jag fick en liten sån tanke idag, innan har allt kännts positivt, nu kändes det inte lika bra.
Hoppas jag kommer trivas

Ha en bra kväll

Blev bara telefonen idag

Det blev ingen träff utan bara per telefon idag, jag har fått ett datum för att provjobba och den dagen ska jag lära mig göra tårtorna och lite annat också.
Detta är så himla kul och ovant. Det är ovant att komma in på ett nytt ställe... Men jag kommer jobba tillsammans med en tjej som jag känner sen innan så det har jag tur med.

Jag har fått fler läsare på min blogg, ungefär dubbelt så många som innan...

Jag hade en innan och nu har jag två.... hihi nä jag skojjade, några fler är det

pussar å kramar i massor

Träffa min nya chef idag

Jag ska ringa min nya chef idag, antagligen ska vi träffas för att planera saker, men kan väl inte sitta och planera massa utan att träffas?
Det är vad jag har planerat idag, ska åka inom jobbet för att prata lite med ... där.
Hon sa till mig igår
-Vad tycker du om den nya, är hon duktig eller lite konstig?
-Lite konstig!
Det e ju det jag skrev igår som jag inte gillar med henne, och hon kom med en del knäppa kommentarer igår också som jag inte gillade, sån får man inte vara när man kommer till ett nytt jobb...

Jag ska jobba jättemycket snart... fyra dagar i kallis + datan, jag kommer nog dö tror jag.

Ha en bra dag

Utan internet?

Ibland känns det som att livet skulle varit helt annorlunda om man inte hade internet, det skulle varit mycket bättre.
Man hade gjort mer normala saker, än att förlora flera timmar om dagen på att egentligen inte göra någonting.
Vi får se hur det blir med den saken, hade behövt vara utan det ett tag.

Idag ska jag gå på ljusparty, ska vara där 18.30!

På jobbet har jag en person i kallis som ska lära upp sig.
Varför ska vissa som jobbar inom kök/mat vara så fruktansvärt kaxiga/spydiga?
Kock är ju ett "matcho yrke" där man ska vara så spydig som möjligt verkar det som.
Jag tycker alla personer som håller på så kan lägga ner.

Hoppas verkligen inte människorna som jag ska gå med på skolan är sånna....
Jag var med om det på gymnasiet, har varit med om det på arbetsplater, ni gör liksom inget "viktigt" arbete om ni tror det, ni lagar bara lite mat.

Ha en bra kväll

Bröllop

Vi var på bröllop igår, trevligt värre var det.
Kom hem vi tre halv fyra nånting.
Det var kul att jag pratade med en kille från 7an 8an 9an som man kände igen liksom från den tiden, och han säger att han ska hämta upp mig här hemma kvällen när klassfesten är. Men jag tar det lite som ett skämt, så jag betalar inte in, och jag jobbar den helgen också. Så jag vet inte hur jag ska göra faktiskt.

Nu ska jag lägga mig i soffan,
puss å kram

Idag kommer killen hem

Jag kollade med en på jobbet om hon kunde jobba för mig idag, för när Mathias kommer hem så ska han åka och handla kostym till imorgon vi ska på bröllop då.
Jag hade behövt ett par skor till det också... Men hon kunde inte så jag får åka och jobba.
Jag har klänningen klar, jag har en "kofta" att ha över, jag har ett par skor jag skulle kunna ha men de är rättså stora, det är inte mina.
Så ett par skor som passar och e snygga hade varit jättebra. Men där finns en affär vid sidan om mitt jobb som har ett par som kostade 400:- Men det var sånna jättesmala klackar, jag har aldrig haft sånna innan, vet inte om jag kan gå med det...
Det är jobbigt det här.
Nu kommer nog schemat ändras också, där har varit en tjej i kallskänken nu som det inte gått så bra för, så antagligen min sista tid där så får jag vara kallskänka.
Men nu känns det som att är det bara denna korta tiden, så är det rättså roligt.
För jag har ju saker att se fram emot...!

Ha en bra dag

Trodde killen skulle komma hem

Har tänkt det hela dagen, men sen kom jag på... Han kommer ju inte hem förrän imorgon!
Vad ska jag då göra hela kvällen? Jag jobbar till halv 8 ikväll, sen kanske jag bara stannar hemma då... får se.
Jag fick ett mms nyss från Mathias, det var där de testkörde Volvobilar, de körde på två hjul.
De har en sån dag idag, åker och kollar på olika saker.
Och ikväll ska det vara prisutdelning, undra hur det har gått. Ett år fick vinnarna en resa till Brasilien...
Snart kanske jag står och vinkar av Mathias påväg på en långresa, det hade varit kul för honom, och han kan handla hem massa perfymer till mig isåfall. hihi

Nu ska jag åka
Ha en 3vlig dag


Snart fika

Snart ska jag och M fika och gå på bio.
Men jag är trött, jag sov inte speciellt mycket inatt.
Mathias var ju inte hemma, och jag låg och funderade på jobb o.s.v.
Men jag börjar på mitt nya jobb den 29:e Maj, jippi.
Och innan det ska jag lära mig göra bakeler och tårtor, och sen ska jag även lära mig baka en del och då får jag gå bredvid några nätter.
I sommar kommer jag jobba mest dagar, men en del nätter blir det också, men antagligen en hel vecka i sträck då som man jobbar 23.00 till 06.00
Fan vad kul det är att jag har fått detta, att han gillade mig direkt och vill ha in mig.
Vi skämtar också,redan liksom... Jag har träffat honom tre gånger bara, då vet man att allt kommer bli på en bra nivå.

Livet leker

Köket igång och ingen kille

Nu är köket igång!
Kranen, diskmaskinen, ugnen, micron, spisen är alltihopa igång det är så kul med det nya köket.
Där e lite smått som ska göras mer men nu använder vi det för fullt ändå.
Mathias är på Vista tävlingen i Göteborg frånochmed ikväll och kommer hem på fredag.
Han har gått vidare till sluttävlingen, och nu är det tio lag som tävlar och om de vinner så kommer de åka på en resa.
Lycka till Baby!
Jag märker på mig själv att det var längesen jag skrev, jag får inte ihop orden riktigt.
Så jag kan skriva mer imorgon istället.

Ha en bra dag


RSS 2.0