ånej inte ledig längre

Imorgon ska jag jobba, buäääää jag vill inte det.
Jag vill vara ledig, och strosa omkring här hemma, det finns alltid något att göra, också kan man göra precis det man känner för, som att åka på en liten utflykt t.ex. någon gång under dagen.
Men det är i en drömvärld det...

Listan jag gjorde igår, är helt klar, kan ni tänka er, att alla punkter är klara...
Men jag har gjort saker på den både igår och idag.

Jag har lagt ut saker på tradera idag, 3 par jeans som jag inte använder. Hoppas jag får bra betalt för dem.

Våra gäster till julafton har fått reda på vad de ska ta med sig också. (det är ett knytkalas)

bajj bajj


Har testat recepten

Igår gjorde jag knäckebröden, och tryfflarna.

Men jag fick förlänga tiden i ugnen till 3 minuter på ena sidan och 2 minuter på andra sidan på knäckebröden.
Och dessutom hade jag i dubbelt så mycket vetemjöl, för att ens kunna rulla det till bollar och sen kavla ut det, och mycket mjöl när man kavlade ut det. Så det kan ni tänka på om ni ska göra dem hemma.

De blev inte speciellt krispiga, bara i kanterna, men väldigt goda ändå, jag skar dem i långa remsor ca. 5 cm breda, och strödde på sesamfrön och svarta vallmofrön, och det gjorde mycket.

Tryfflarna blev väldigt goda, inga problem alls med dem. Jag gjorde hälften med rom rullade i kakao, och hälften med mint rullade i florsocker.

Hade jag gjort dem igen så hade jag tagit alla med mint, för de va absolut bäst.
Men tryfflarna ska vara som en extra liten överraskning till våra gäster på julafton, så jag kan inte äta några i förväg... där är bara 15 st av varje också så det blir bara en var ungefär.


Idag ska jag:

Tvätta
Dammsuga
Torka golven
Diska
Klippa ner i trädgården
Göra knäck

Hur mycket tror ni jag hinner av allt det?
Det får vi se i slutet av dagen.


Nu är det jul, här i vårt hus








Underbar chokladmint tryffel

Kock: Leila Lindholm   TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/11/20

Detta grundrecept på tryffel går att variera i massor av olika goda smaker. Istället för pepparmyntsolja kan man smaksätta med till exempel chili och kanel, rivet citronskal, björnbär, mörk rom, whiskey, ingefära, pepparkakskryddor eller krossad kardemumma.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ingredienser


 250 g kvalitetschoklad 70%
 1.5 dl vispgrädde
 2 msk honung
 1 msk smör
 1 nypa flingsalt
några droppar pepparmynts olja
florsocker till rullning

Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 0 min Färdigt på: 260 min

Tips

Det går även att rulla tryfflarna med olika smaksatta sockersorter eller kakao. Jag brukar rulla i råsocker blandat med stött kardemumma, strösocker med rivet citronskal som stått framme och torkat, råsocker och kanelblandning eller apelsinsocker. Bara fantasin sätter gränser.


Gör så här

1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.

2. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och mixa.

3. Smaksätt med pepparmyntsolja efter smak, mixa.

4. Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.

5. Rulla chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i florsocker.







Ullas spröda knäckebröd

Kock: Leila Lindholm   TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/11/20

Det här knäckebrödet bakar jag ofta till ostbrickan, både till jul och midsommar. Det ska vara riktigt sprött och krispigt så kavla ut det riktigt papperstunt.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ingredienser


 5 dl mjölk
 0,5 msk honung
 0.5 msk ljus sirap
 1 tsk salt
 1 tsk fänkålsfrön
 1 tsk hel kummin
 10 g färsk jäst
 2 dl vetemjöl
 3 dl fint rågmjöl
 3 dl grahamsmjöl

Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 3 min
Färdigt på: 80 min

Tips

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön och svartpeppar så blir det en ännu lyxigare karaktär på brödet.


Gör så här

1. Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

3. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.

5. Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

6. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.












Mammas supergoda saffransskorpor

Kock: Leila Lindholm   TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/11/20

En jul för några år sedan gav mamma mig dessa skorpor i julklapp. Det var en julklapp av världsklass och jag åt upp hela burken på 2 dagar.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ingredienser


 100 g smör
 1 g saffran
 2 st ekologiska ägg
 1.5 dl strösocker
 5 dl vetemjöl
 1.5 tsk bakpulver
 1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).





Nu firar Leila Lindholm jul, det gör jag också! För idag ska jag baka, tryfflar och knäckebröd. Mums.
Fast först ska jag ta fram frukost, börjar bli jättehungrig nu, jag gick upp halv 8 och har inte ätit nåt.

Ha en 3-vlig söndag. Förresten idag är det julskyltning i Laholm, vi ska kanske gå.


Jag är en redhead

Jag blonderade håret igår, men det skiftar i orange... kanske inte så snyggt... eller häftigt jag vet inte.
Det får väl va så nu e ju rättså snyggt ändå, det syns inte sååå tydligt ändå.

Imorgon är det hasses lada! Hoppas jag mår bra då.
Jag har inte mått så bra nu på sistone, idag och igår har jag haft ont i ryggen och hela baksidan av benen, har helst inte velat böja mig ner.
Och när jag går känner jag att det gör ont längs hela ryggraden.
Jag brukar aldrig ha ont i ryggen.

Nu äter jag godis, köpte med det hem efter jobbet idag.

På söndag är det julskyltning i Laholm. Dit ska jag om jag pallar gå länge.
Och nästa helg är det julskyltning i Båstad dit ska jag!

Kommer bli mysigt att gå med älsklingen, dricka glögg och dela på ett pepparkakshjärta <3

Nu blir det soffan!

Dricker vin

Nu dricker jag ett glas rödvin! Det är grejer det...


Flagga  Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon (nr 6226)
  
LandAustralien
  
DistriktSouth Eastern Australia
  
Alkoholhalt13,5 %
  
FärgMörk, blåröd färg.
  
DoftFruktig, aningen syltig doft med inslag av fat, svarta vinbär, mintchoklad och vanilj.
  
SmakFruktig, aningen syltig smak med inslag av fat, svarta vinbär och vanilj.
  
AnvändningServeras vid cirka 16-18°C till grillade rätter av lamm eller nötkött.
  
Fyllighet=6
Fyllighet
Strävhet=6
Strävhet
Fruktsyra=9
Fruktsyra
 Fågel
 
Lamm
 
Nöt
 
Buffémat
 


Riktigt gott är det, går att dricka utan mat tycker jag. Man blir lagom salongsberusad av ett glas =)

Men nu ska jag gå och lägga mig, börjar 4.00 imorgon.
Puss å gonatt!

Lunchtips en underbart god macka

Jag har gjort grillade mackor här hemma idag.

Tag en stor fralla
Bre på smör
Lägg på några skivor ost
Lägg på tunna skivor med bacon och vitlökssmak
Bre på dijon senap
Grilla i mackjärn

Ha till Rhode island dressing och sallad

Det var supergott, testa!


Maxi

Snart ska jag dra till Maxi. Behöver handla en del grejer, men lite stressad är jag eftersom jag ska jobba eftermiddagen idag.

Igår kväll efter jag hade stängt på jobbet, så blev jag bjuden hem till en gammal kompis på kvällsfika.
Hon hade hällt kanel i kaffet och det var lite juligt.
Vi åt wienerlängd och drack kaffe och pratade om allt mellan himmel o jord.

Det har hänt mycket i hennes liv på sistone, och hon berättade i princip allt.
Jag frågade på rättså bra också, jag ville veta, jag tänker inte sitta där och smyga, det jag ville ha svar på det frågade jag även om det var utåt sett hemligt.

Hon sa till mig att hon svarar på det hon vill också...

Vi bestämde till slut innan jag gick att vi ska dricka vin nån kväll sen, ser jag fram emot.

Hon på jobbet är gravid. Det frågade jag igår. Undra om det var en riktig fråga ut dag igår?

Det var det nog, men trött var jag iallafall på eftermiddagen, trött i huvudet, eftersom det har blivit en del förändringar på jobbet o.s.v. och att det kommer bli förändringar om nu både jag och hon ska vara lediga.

Det är sånt jag grubblar över, typiskt mig.

Men ha iallafall en riktigt rolig dag

Eventuellt trädgården

Eventuellt trädgården blir det idag.
Jag har bara datan ikväll annars ledig, och det gör inte så mycket med datan för jag ska träna på samma gång.
Det gjorde jag igår, jag var duktig igår. Jag tränade som jag hade sagt.
Ska kolla vilka pass där är ikväll vid den tiden... hmmmm
Där var bara ett pass kl 19.00 då får jag först gå till affären och ta beställningarna och sen efter gympan gå till datan... det blir säkert skitbra.

Jag träffade min arbetskamrat igår, efter gympan, hon hade tränat något annat. De senast gångerna jag träffat henne har hon haft bylsig tröja eller vinterjacka. hmmm undra sa en flundra
När ska hon berätta det för mig? och håller hon det hemligt för alla hon känner också?
Jag menar, hon är säkert i 5:e månaden. Det går inte att hålla det hemligt hur länge som helst.

Och nästa gång jag träffar henne på jobbet kommer jag säga  något, om hon har en tight tröja på sig då, så det är helt uppenbart.

Jag bara tänker lite på jobbet då. Det kommer bli en kris för dem, om de inte har bra ny personal då.
Alltså rörig personal, och folk som säger upp sig hela tiden.

Det har varit sånna kriser innan, bara kanske tre eller fyra år som det har funkat. (alltså under den tiden jag har varit där kanske???)

Ska äta nu, och sen blir det trädgården med P3 i lurarna

Gåsamiddagen

Det var lagom kul igår.
Vi gick tipspromenad som väntat. Jag kom på att det bara är "de gamla" som tycker att den här tillställnigen är rolig...
Alla andra ser ut som 7 svåra år.
Men jag hade rättså kul ändå. Jag och pappa knäppade oss hela tiden, vi skämtade och sa att mamma hade bara varit på toa i tre kvart nu.
Pappa åt det där som ingen annan vill äta på gåsen. T.ex. levern, halsen, och saker som han inte ens visste själv vad det var, det gör han varje år. Han sa "va fan e detta förnåt"

Och när alla andra hade ätit upp sedan länge, så satt pappa och knaprade på tre halsar och sa "ni kan ju inte börja på efterrätten när jag inte ens e klar med förrätten"

Pappa är den som livar upp det hela.

Idag ska jag göra allvar av att träna! Kl 18.00 ikväll ska jag gå på ett pass, och efter det ska jag jobba två timmar.

Det ska bli skönt med träning!


Helgen inte slut än

Det har varit en händelserik helg tycker jag.
Och idag återstår gåsamiddagen. Jag ser inte alls fram emot det, eftersom det har varit samma i kanske 20 år snart. Samma middag, samma ställe, samma tipsrunda, bara med nya frågor... åååh.

Jag o Mathias kom på idag att man kanske kunde haft  kräftskiva något år istället för att liva till det hela.

Idag är det fars dag också, jag har köpt en korg full med olika chokladaskar som pappa ska ha och smaska på när han ligger och kollar på tv.

Jag tänkte berätta lite om fredagen.
Det var kul, det blev singstar hela kvällen, och när klockan var två på natten, så åkte vi till en konsigt fest...
Mitt ute i ingenstans tyckte jag, men de andra tyckte inte det va det, men huset låg mitt ute på en stor åker...
Det låg folk och sov överallt, på golvet och i soffan.

Och ägaren till huset hade också gått och lagt sig, och det va inte många som visste vem ägaren var heller.
Det visste inte jag heller, men hörde att han skulle vara aggressiv, scary! tur att han inte visade sig.

Sen åkte vi hem igen, då var klockan ungefär 4.
Då blev det mackaroner och ketchup. Jag satte eld i brasan eftersom jag skulle övernatta på soffan.
Kl 8 vaknade jag pigg!
Mathias skulle klippa sig på Maxi senare på dagen så jag körde direkt dit.
Han blev jättesöt, han köpte en ny tröja också, som han var söt i, en grårandig v-ringad.

Ha en bra Söndag. Snart e det middag!

Frågade aldrig men...

De får egentligen säga vad de vill, för kommer jag in, så ska jag gå den utbildningen så får jag väl hanka mig fram med extrajobb sen om dom inte vill att jag ska vara kvar som fast.
 och det är stor chans att jag får ett restaurangjobb efter utbildningen, eftersom man har praktik på en del ställen och så...
Får bli lite chansning, jag vet att jag kan klara mig på de jobb och kontakter jag har som det e nu.

Nu ska jag gå och duscha, så är det en eftermiddag idag med på jobbet.

Sen håller jag helg.

Imorgon på dagen blir det shopping i Halmstad.

Ha det bra!

Ikväll tänker jag...

Fråga en av mina chefer om det är möjlgt att vara "tjänstledig" ett år för att plugga gastronomi.
Jag vat att man har rätt till det å allt, men mina chefer är speciella så man måste fråga först på ett bra sätt hade jag tänkt...

Igår pratade vi om allt möjligt som t.ex.att jag inte ska ragga på den nye bagaren som ska börja, och att min kompis har blivit lesbisk. haha
Så varför inte nu kunna fråga detta idag?

Vi har två personer som jobbar extra, som bara jobbar, inte pluggar, jag menar vilken chans för dem att få ett heltidsjobb under ett år!

Det borde inte vara så svårt, och när jag inte hade nåt fast jobb så var ju det de enda man ville ha och om man fick några dagar av någon annan så blev man jätteglad.

Men jag vet inte om det kanske har förändrats, det är många extra vi har som helst inte vill jobba alls, då kanske de får pengar av sina föräldrar eller nåt, jag vet faktiskt inte, även detta är något som jag och den ena chefen har pratat om.

Snart ska jag äta frukost, jag har kokat ägg, som jag ska ha på knäckebröd, och yoghurt, med kellogs K.

Nu ska jag göra en "att se fram emot lista"

På Fredag:Underklädesparty och sedan utgång i Ängelholm med bara tjejer

Ska kanske också sova över hos hon som har det, och innan ska jag hjälpa henne att göra mackor, och vi ska dricka lite cider innan de andra kommer

På Söndag: Gåsamiddag med släkten och fars dag

Gåsamiddagen börjar bli lite tråkig nu, men jag ska iallafall va med

23/11 Hasses lada julbord och julshow med Mathias jobb

Detta kommer bli livat

23/12 fira julafton hos mamma o pappa

24/12 fira julafton med Mathias familj

25/12 Pepes bodega!

31/12 Nyårsafton på X-bowl

Det känns som jag har en del att se fram emot! Mycket roliga saker.

Allt för idag!


Sista minuten blogg

Ska snart köra till jobbet. Hoppas det blir en kul dag där idag.

Har kollat i Ellos idag på alla julsaker och kläder och kanske också julklappar.

Vi ska ha julafton  här hemma i vårt hus i år, kommer bli väldigt mysigt, men också stressigt eftersom jag ska jobba.
Men mest mysigt såklart.
Men jag måste ha fina gardiner och pynt tills dess.

Hej då för idag

En ny look

Idag var jag hos frissan.
Jag tänkte att detta skulle bli en ledig dag, gå upp tidigt och ha planer för hela dagen.

Jag och min mamma åkte till Laholm så gick jag till frissan där.
Det kostade bara 250kr för en klippning! Det var billigt tyckte jag.

Hade först också tänkt färga men alla färger kom fram fint när jag klippte mig så det behövdes inte.

Hon frågade om jag hade blonderat mig samtidigt som jag klippte mig sist (alltså för ungefär ett år sedan)

Så sa jag: nä det är en kompis till mig som har gjort det.

Hon blev helt ställd att vi hade gjort det så fint o.s.v.

Och trodde verkligen inte att det var gjort hemma, vi hade fått fram så fina rena färger!

haha, det var kul, jag anlitar dig nästa gång också hihi.

Jag och frisören pratade om allt möjligt, sen ringer min mobil.

Det var cheferna som ringde: Kan du jobba där e en som har blivit sjuk

åååh, min lediga dag.

Men man var ju "tvungen" att ställa upp.

Men men ha det så bra

RSS 2.0