Pepes igår

yes, club rosa blev det igår, jag körde, skjutsade hem en från min klass till Ängelholm vid 3-halv 4 inatt.

Vi var fyra från klassen, och två till som jag inte känner.

Först satt vi på Club underbar, sen kom jag med idéen att vi skulle köra till bowlingen och sjunga karaoke, men vi

hade också bestämt att vi skulle till pepes, så vi skippade karaoken då, men det blir säkert nästa gång.


Mathias är i Tyskland med jobbet, han åkte igår på morgonen, jag ska hämta honom i eftermiddag/kväll i Ängelholm.

Ha en trevlig Söndag

Soligt

Idag är det fint väder, jag har suttit ute och solat och läst i vinkunskapsboken, om ett par veckor är det vintenta och det ska jag ju klara, men det känns som att jag inte riktigt har koll på det, allt är ju nytt och jag ska kunna druvsorter och var de odlas och hur man gör vin och om vinlusen m.m. m.m.

Jag fyllde på mitt träningskort igår!
Det var skitroligt rent ut sagt att börja träna igen, ska nog ta ett pass ikväll också.
Jag fick 10% rabatt med csn- kortet.

Vi gjorde crème brulée här hemma för ett par dagar sedan prova detta receptet




Crème Brulée

Len vaniljkräm med knäckigt täcke av socker, en perfekt avslutning på en god middag.

Fler recept ur kategorin Franskt: Coq au vin » Citronpaj » Ratatouille » Löksoppa » Chèvre toast »

Crème Brulée

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Antal portioner: 4
Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 50 min

Färdigt på: 1 tim 10 min

Ingredienser

6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 st vaniljstång
Till karamellisering:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Tips

Den knäckiga ytan går också att få till med hjälp av en gasolbrännare eller varmluftspistol.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.

3. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.

4. Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

5. Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.

6. Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

7. Serveras direkt.


Helg!

Igår var jag på Gastro, det var riktigt roligt.
Jag fick ha hand om personalmaten både vid lunch och på kvällen, på kvällen kokade jag först ägg i ugnen,

sen sa chefen
 "Har du tagit fram formbrödet?"
Jag sa vaddå, vad ska vi ha det till
"du ska göra räkmackor till personalen, du som har jobbat med mackor innan"
Jaha sa jag, så gjorde jag det och alla tyckte att de var jättegoda.

Jag fick ett annat uppdrag också, där var en i personalen som var vegetarian, då sa de bara så till mig
"jaja då får du hitta på något till henne"

Då tog jag blomkål, blandad svamp, paprika, rödlök och gjorde en wok, sen tillsatte jag nån slags tomatsås så blev det som en liten veggryta.

På det stora hela verkar det som att det går rättså bra för mig, och jag SKA ha VG i alla köksämnena
Jag ska jag ska jag ska
De andra kan man bara få G i så det ska jag väl klara av rättså lätt.

Nu ska vi äta frukost!

På äventyr

Idag ska jag och Louise skriva lite på vårt arbete om Merlotdruvan, ska träffas kl 11 och hålla på ett par- tre timmar.

Sen tänkte jag köra till min praktikplate Lilla helfwetet i Halmstad, jag har skrivit ett mail till dem, och i det har jag sagt att jag kommer och presenterar mig någon dag, det tycker jag var väldigt bra och företagsamt gjort av mig =) =) =) hihi

Sen ska jag titta lite på h&m tror jag, för jag behöver piggas upp lite.
Jag är trött på att plugga nu, alltså just läsandet, och att göra arbeten, så idag ser jag inte alls fram emot att åka till skolan.

Bye bye

Vinkunskap å lite annat

Det är på schemat idag, vinkunskap och restaurangmanagement.

Jag vill inte plugga på det viset nu, jag vill till Gastro! Jag vill inte hålla på att läsa en massa, jag vill utföra saker för att lära mig.
Senast jag var på Gastro var i fredags, och det är snart en vecka sen. Nästa gång jag ska dit är på lördag.

Det blev ingen svamputställning igår, mamma och pappa tyckte inte att de hann o.s.v.
Jag försökte få med någon från klassen i sista stund, men det var ingen som ville, men det kommer säkert fler chanser till det.

Har ni läst om Madde, som har skrivit blogg några månader om sin cancer? Hon har gått bort nu, hennes blogg står som "jag är frisk" på bloggtoppen.
Det var hemskt att läsa, men hon hade hoppet kvar.

Jag har även läst om en annan tjej som bloggar om sin cancer, som skriver på Aftonbladet.

Hemsk den sjukdomen, tar alldeles för många liv.

Ha det bra, tänk på att du är frisk

Skolan idag

Först var det en föreläsning som hade mycket med hur man ska förverkliga sina drömmar att göra, hur man ska bli en lycklig och positiv person kan man säga att den handlade om.
Och hur man ska nå succé och framgång och lite sånna saker.

Jag kan nog säga att allt det hon pratade om, det visste jag redan.
Jag vet att om man ska nå succé så ska man fokusera på det o.s.v.

Hon pratade mycker om att det är många som är deprimerade o.s.v. men det var en i min klass som sa att han nästan blev deprimerad bara av att lyssna på detta, och det kan nog ligga något i det.

Ja, inte vet jag det är väl olika från person till person.


Svamputställning

Ikväll ska jag gå på en svamputställning i helsingborg.
Jag frågade pappa igår om han ville följa med, för jag vet ju hur intresserad av svampar han är och han verkade vilja det så kanske både han och mamma följer med.

Nu innan på dagen ska jag gå på en föreläsning som handlar om restaurangmanagement, den varar några timmar.
Jag ska vara duktig och ha med mig papper och penna och skriva ner allt som är viktigt.
Sen ska vi ha någon annan grej som har med det att göra också. Så jag slutar kl 16 från det idag.

Jag känner mig fortfarande inte frisk, igårkväll mådde jag inte alls bra, men tur att jag har vilat inatt iallafall. Jag har hosta... Jag kommer sitta och hosta hela tiden på föreläsningen.

Förresten Linus kom aldrig igår... Vi tyckte att det var dåligt. Vi ringde till deras kontor och de trodde att han var här, så undrade de ifall vi ville boka en ny tid, men det var vi ju inte så intresserade av när det var deras fel.

Det var allt för idag


Tänt i kaminen

Det har jag gjort nu, det är något av det mysigaste som finns, att elda i kaminen.
Idag har jag jobbat, det var riktigt tråkigt.
Eftersom det inte hände något så gick man bara där och drällde, och att jag är förkyld och inte orkar något.
Ikväll kommer Linus och dammsuger vår säng och någon matta också tror jag.


Nu när man har kaminen igång så får man lite tankar kring höst och jul.


Höstmys

Jag har beställd dessa gardinerna till vårt utenrum, de som är längst ner till höger, ska vara bronsfärgade


Pluggdag

Hej bloggen!
Just nu sitter jag och min pluggkompis och skriver ett arbete om Merlotdruvan, det är faktiskt intressant...
Jag tyckte inte att det var intressant från början, men nu när man vet mer så börjar det faktiskt bli mer och mer intressant och vin är en helt ny värld att utforska.

Ha en bra dag allihopa

Örtte

Jag fick ett fint recept på örtte när jag var på örtföreläsning som man inte riktigt har tänkt på innan



Koka upp vatten

Dra från plattan

Lägg i ett par kvistar citronmeliss eller mynta

Drick

Det är så mycket godare än att ha påsteer, och dessutom kan man servera det när man har en bjudning hemma, till fikan

Jag firades igår




Ja det gjorde jag, jag fick mest pengar för det var det jag hade önskat mig =) Jag vill vara rik nu när jag pluggar, jag vill vara men det är en annan sak än att vara det =) =)

Jag har redan gjort klart en kurs, och den är i livsmedelshygien. Den är godkänd och klar.

Nu i veckan blir det Gastro, vinkunskap, Franska, Mat och trender

Kom på nu att jag har ju ett arbete att skriva om Dragon också... Får nog börja kolla lite om det.

Puss å kram

Nästan ledig

Idag är jag nästan ledig, ska plugga lite hemma bara.

Igår var det inte riktigt lika kul på Gastro, för det känns nästan som vår lärare liksom är trött på oss, men jag kan ju tänka mig att han kanske har tröttnat lite på allihopa, men samtidigt är det ju hans jobb, så han får stå ut med att där är elever som frågar hela tiden.

Men jag bara kände så igår att om man frågar för en liten sak, så ska hela receptet babblas upp precis som att man är trög, och om man inte frågar och gör något på sitt egna sätt, då är inte det bra, för då gör man inte exakt som de gör där.

Men det går nog lite i vågor det här.

Jag tänker iallafall fortsätta fråga om saker som jag inte är hundra på eftersom han är vår lärare.

Ja, annars idag så har jag lite ärenden jag ska fixa, hämta min nya linser t.ex. jag fick höjt en extra styrka på dessa nu så att jag ska se riktigr knivskarpt.

Ha en bra dag allihopa


Dagens planer

Idag blir det skola igen.
Först blir det örtlära i Helsingborg, sen blir det Gastro =)

I helgen ska jag fira min födelsedag med släkten, jag ska bjuda på Leilas "American appelpie" och antingen ha glass till eller kolagrädde som hon hade i programmet



American apple pie

Kock: Leila Lindholm TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/04/07

Äppelpaj med amerikanska anor.

Foto: TV4

Foto: TV4

Ingredienser


150gram kallt smör

4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 35 min
Färdigt på: 95 min

Tips

-Receptet är beräknat för ca 8 portioner


Gör så här

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.


2.
Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.


3.
Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.


4.
Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.


5.
Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.


6.
Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.


7.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.


8.
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.


10.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.


11.
Fyll upp pajformen med äppelfyllning.


12.
Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.


13.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.


14.
Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene



Ha en bra dag!


Heldag igår på Gastro

Japp, det var det, började kl 10 slutade kl 23 ungefär.

Jag fick b.la. använda flytande kväve, hällde det på bönor och sedan mixade jag det så de fick en annorlunda form.

Det rök väldigt mycket och det var rättså läskigt!

På kvällen fick vi vara med på de olika stationerna, jag var på kött och fisksidan, men man fick mest titta på hur de gjorde och så.

Där är jättekul, jag hade helst varit på Gastro varje dag... Men det får jag inte, finns annat vi ska plugga också.

Snart ska jag till optikern

Puss å kram

RSS 2.0