Nu är det jul, här i vårt hus








Underbar chokladmint tryffel

Kock: Leila Lindholm   TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/11/20

Detta grundrecept på tryffel går att variera i massor av olika goda smaker. Istället för pepparmyntsolja kan man smaksätta med till exempel chili och kanel, rivet citronskal, björnbär, mörk rom, whiskey, ingefära, pepparkakskryddor eller krossad kardemumma.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ingredienser


 250 g kvalitetschoklad 70%
 1.5 dl vispgrädde
 2 msk honung
 1 msk smör
 1 nypa flingsalt
några droppar pepparmynts olja
florsocker till rullning

Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 0 min Färdigt på: 260 min

Tips

Det går även att rulla tryfflarna med olika smaksatta sockersorter eller kakao. Jag brukar rulla i råsocker blandat med stött kardemumma, strösocker med rivet citronskal som stått framme och torkat, råsocker och kanelblandning eller apelsinsocker. Bara fantasin sätter gränser.


Gör så här

1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.

2. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och mixa.

3. Smaksätt med pepparmyntsolja efter smak, mixa.

4. Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.

5. Rulla chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i florsocker.







Ullas spröda knäckebröd

Kock: Leila Lindholm   TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/11/20

Det här knäckebrödet bakar jag ofta till ostbrickan, både till jul och midsommar. Det ska vara riktigt sprött och krispigt så kavla ut det riktigt papperstunt.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ingredienser


 5 dl mjölk
 0,5 msk honung
 0.5 msk ljus sirap
 1 tsk salt
 1 tsk fänkålsfrön
 1 tsk hel kummin
 10 g färsk jäst
 2 dl vetemjöl
 3 dl fint rågmjöl
 3 dl grahamsmjöl

Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 3 min
Färdigt på: 80 min

Tips

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön och svartpeppar så blir det en ännu lyxigare karaktär på brödet.


Gör så här

1. Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

3. Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter.

5. Kavla ut runda super tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

6. Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.












Mammas supergoda saffransskorpor

Kock: Leila Lindholm   TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/11/20

En jul för några år sedan gav mamma mig dessa skorpor i julklapp. Det var en julklapp av världsklass och jag åt upp hela burken på 2 dagar.

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Ingredienser


 100 g smör
 1 g saffran
 2 st ekologiska ägg
 1.5 dl strösocker
 5 dl vetemjöl
 1.5 tsk bakpulver
 1.5 dl hel sötmandel
Råsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.

4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.

5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.

7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.

8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).





Nu firar Leila Lindholm jul, det gör jag också! För idag ska jag baka, tryfflar och knäckebröd. Mums.
Fast först ska jag ta fram frukost, börjar bli jättehungrig nu, jag gick upp halv 8 och har inte ätit nåt.

Ha en 3-vlig söndag. Förresten idag är det julskyltning i Laholm, vi ska kanske gå.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0