Dagens planer

Idag blir det skola igen.
Först blir det örtlära i Helsingborg, sen blir det Gastro =)

I helgen ska jag fira min födelsedag med släkten, jag ska bjuda på Leilas "American appelpie" och antingen ha glass till eller kolagrädde som hon hade i programmet



American apple pie

Kock: Leila Lindholm TV-program: Leilas jul  Datum: 2007/04/07

Äppelpaj med amerikanska anor.

Foto: TV4

Foto: TV4

Ingredienser


150gram kallt smör

4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ekologiskt ägg
0.5 msk vatten
Pensling:
1 st ekologiskt ägg
1 msk mjölk
1 msk råsocker
Fyllning:
12 stora Granny smith äpplen
1 st citron, saften
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 35 min
Färdigt på: 95 min

Tips

-Receptet är beräknat för ca 8 portioner


Gör så här

1. Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt.


2.
Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte.


3.
Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter.


4.
Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple i åtta klyftor.


5.
Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda.


6.
Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar, alt. 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om och låt dem svalna på en tallrik.


7.
Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.


8.
Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra.

9. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock.


10.
Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten.


11.
Fyll upp pajformen med äppelfyllning.


12.
Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.


13.
Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna.


14.
Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene



Ha en bra dag!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0